Atacul de panică

Izolarea la domiciliu

În contextul actual, a răspândirii cu atât de mare ușurință a coronvirusului, un virus despre care omenirea știe atât de puțin, sentimentul de frică începe să își facă prezența (sau și-a făcut-o deja), în casele și în sufletele multor oameni din lumea întreagă.
Izolarea la domiciliu poate fi asociată cu un puternic sentiment de impredictibilitate (pentru că nu-i așa, deocamdată nu știm cât va fi nevoie să stăm în casă: o săptămână, o lună, sau poate chiar mai mult, care/câți dintre noi vor fi afectați, sau în ce moment se va găsi un leac eficient împotriva acestui virus), precum și cu sentimentul unui control scăzut a ceea ce se întâmplă.
Este normal să simți o oarecare anxietate legată de sănătatea ta și a celor dragi, de condițiile unui viitor nesigur, de criza economică care se anunță, dar sentimentul de pericol poate fi simțit mai intens de către unele persoane decât de altele.

Frica adaptativă de coronavirus

Frica de a nu te îmbolnăvi de coronavirus poate fi considerată totuși, o frică adaptativă. Din acest punct de vedere, ea te ajută să îți iei măsurile de siguranță necesare: să te speli pe mâini, să nu umbli în locuri aglomerate, să folosești mânuși, mască de protecție, etc. Imaginează-ți cum ar fi să nu simți frică deloc, să mergi mereu acolo unde-i lume mai multă, poate chiar și la prieteni bolnavi, iar apoi la masă cu părinții/bunicii, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Ce te faci însă, dacă ești acasă, sănătos, dar tu faci atacuri de panică numai la imaginea (gândul) a ceva ce s-ar putea întâmpla din lanțul acela (..izoletă, ..tuburi, ..lipsă de aer, ..moarte?

Dar ce este un atac de panică?

Dacă dintr-o dată (fie că ești calm, fie că ești anxios), simți o frică intensă, sau un disconfort intens, care atinge un punct culminant în decurs de câteva minute, iar în acest timp apar 4 (sau mai multe ) dintre următoarele simptome,
– simți că ai palpitații, sau că inima îți bate mai repede
– transpiri
– tremuri sau ai frisoane
– respiri mai greu sau simți că te sufoci
– ai senzația de asfixie
– simți dureri în piept, în zona inimii
– ai senzație de greață sau disconfort abdominal
– ai senzația că nu poți sta în picioare, că se învârte lumea cu tine, sau că vei leșina
– simți că ți-e frig sau  prea cald
– îți apar amorțeli sau furnicături în corp
– apare un sentiment de irealitate sau de detașare de sine
– ți-e frică rău că pierzi controlul sau că înnebunești
– ți-e frică de moarte
, e posibil să fie vorba de un atac de panică.

Ce poți să faci dacă simți că nivelul de anxietate e prea ridicat și/sau că ai atacuri de panică repetate?

→ Fie apelezi la un specialist (un psiholog, în perioada aceasta mulți colegi facem psihoterapie online, partea bună fiind că nu mai contează distanța, psihologul poate să locuiască în orice parte a lumii, atâta timp cât vorbește limba ta maternă),
→ Fie faci câte ceva, ții cont de câteva sfaturi simple, care cu siguranță că te vor ajuta:
– Fă sport! Cu siguranță, sportul îți va reduce din starea de agitație pe care o simți (reglează nivelul de activare fiziologică). Poți să faci sport și în casă, există o mulțime de filmulețe pe net, în care antrenori din lumea întreagă te învață cum să faci exerciții fizice în mod corect la domiciliu.
– Fă exerciții de relaxare.
– Schimbă-ți gândurile. Spre exemplu poți să-ți spui “ E adevărat că nu știu când se va termina, dar știu că până la urmă se va termina, orice are și un sfârșit”, sau “ Acum nu am libertate de mișcare, nu pot să mă deplasez oriunde mi-aș dori, dar înțeleg că e doar o perioadă din existența mea, și va veni timpul când voi putea să fac din nou ceea ce-mi doresc”.
– Implică-te în activități cu copiii , dacă-i ai, citește ceva ce n-ai avut timp până acum, fă activități cu sens (identifică-le și pune-le în practică).
– Începe să scrii într-un jurnal, te va ajuta să identifici mai ușor care-s acele gânduri care te fac să trăiești emoții pozitive, dar și pe acelea care te determină să simți emoții negative și cine știe, poate în viitor, dacă te vei mai confrunta cu situații dificile, te vei putea folosi de tot ceea ce ai experimentat.
Dragii mei, vă mulțumesc mult pentru că m-ați urmărit și promit să revin ! 🙂
Vă doresc sănătate multă!

Bibliografie:

  • 1.American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). Washington, DC: Author.

Lăsaţi un comentariu

Adresa Dvs. de email nu va fi publicată.