La ce se referă termenul de inadecvare sexuală la bărbați?
În linii mari, ea se referă la o lipsă a capacității unui bărbat de a se bucura pe deplin de sex, sau de a-și satisface partenera. Ea poate însemna dorință sexuală inexistentă, ajungerea într-un timp prea scurt la momentul final, cel al ejaculării, incapacitatea de a ajunge la acel moment, incapacitatea de a menține erecția, inhibarea ridicată.
De unde provine ea?
Studiile arată că inadecvarea sexuală la bărbați are, de cele mai multe ori, legătură directă cu tulburările emoționale existente și mai puțin cu deficiențele de ordin fizic, existența unor boli sau dezechilibre la nivel biochimic. (Ellis. A, 2014).
Vestea bună e că…
În majoritatea situațiilor în care se întâlnesc cazuri de inadecvare sexuală, s-a observat de regulă, prezența fricii de eșec și nu a unor probleme strict sexuale, așa cum s-ar fi crezut. Aceasta înseamnă că, dacă faceți parte din majoritatea, problemele dvs. sunt rezolvabile și pot fi în controlul vostru. 🙂
Ce înseamnă teama de eșec vis-a-vis de această problemă?
Există o serie de pași pe care o persoană cu teamă de eșec îi bifează:
- Exact așa cum teama de eșec se manifestă și în alte domenii importante ale vieții, bărbatul consideră că trebuie și că este absolut necesar să fie extraordinar, foarte priceput în ceea ce înseamnă întreținerea de raporturi sexuale.
- Apare frica legată de faptul că s-ar putea să nu fie chiar așa, să nu fie suficient de bun, să eșueze, interpretând această situație ca o catastrofă, o posibilă situație care-l va transforma într-o persoană total inadecvată…
- Pentru că uneori lucrurile nu ies așa cum ne dorim (din ț motive), dar și datorită fricilor amintite, individul înregistrează câteva eșecuri de-a lungul vieții sale.
- Aceste eșecuri îi întăresc convingerea că nu e suficient de bun, că nu e priceput la o asemenea activitate și își atribuie această neputință la nivelul întregii sale persoane.
- Bărbatul începe să își facă tot mai multe griji în legătură cu performanțele sale,ceea ce crește și mai mult sentimentul de presiune pe care-l simte, anxietatatea,iar ca rezultat performanța lui ajunge să fie tot mai slabă.
Acesta este cercul vicios al fricii de eșec: frica de eșec contribuie la apariția eșecului, apariția lui accentuează frica, ceea ce conduce la o probabilitate și mai mare de a experimenta un nou eșec.
Ce se poate face?
Dacă nu reușiți să gestionați singur problemele, una dintre soluțiile la îndemână este să apelați la ajutorul psihologului.
” Judecați cu seriozitate cât de inadecvat din punct de vedere sexual sunteți cu adevărat și renunțați la dorințele nerealiste de a fi perfect adecvați.
Ce bărbat a fost vreodată perfect? Poate Adam. Dar de atunci? Nu voi! Și nici eu! ” (Albert Ellis)
Bibliografie:
Barash, D., L. & Lipton, J., E.(2001). The myth of monogamy: Fidelity and infidelity in animals and people. Freeman, New York.
Ellis, A. (2014). Sex fără vinovăție în secolul XXI. Ed Trei, București.
Lăsaţi un comentariu