Când alegi calea cea mai ușoară…
Ti-a plăcut tipul/tipa aceea,, dar n-ai avut curajul de a-l/o aborda? A trecut ceva timp de atunci, dar parcă ai rămas așa, cu un sentiment de neîmplinire și te-ai trezit întrebandu-te: „Oare cum ar fi fost dacă…?”
Citește ce urmează și încearcă data viitoare să nu alegi din nou calea cea mai ușoară…
Evitarea aduce (mai multă) suferință!
Poate ești și tu convins, la fel ca alții, că poți evita cu ușurință să înfrunți multe dificultăți și responsabilități și, cu toate acestea, să ai o existență desăvârșită. (Ellis A.)
Ai pus ochii pe el/ea, l-ai căutat pe facebook, instagram, snapchat, twitter.., știi acum că e singur/ă și da, îți place, singura ta problemă e că nu știi cum să-l/o abordezi. Îți place de el/ea, dar de fiecare dată când ai ocazia să te apropii, te apucă disperarea că vei fi respins și ajungi să nu mai întreprinzi nimic, te retragi din calea provocării. Credința că e bine să eviți dificultățile te determină, atunci când ești pe cale să iei o decizie, să adopți un comportament de evitare. Și evitarea te face să te simți bine, pe moment îți aduce un sentiment de liniște, te simți ușurat, dar în noaptea care urmează sau chiar nopțile care urmează, începi să te detești și suferi la ideea că ai fost prea slab și n-ai avut curaj să faci pasul… Te-ai gândit să-i spui direct că o placi, să lansezi o invitație în oraș, să o îmbrățișezi și la cîte și mai câte, dar…de fiecare dată te gândești la cât de groaznic ar fi dacă cel/cea pe care o placi ți-ar respinge avansurile.
Observi și tu însă, că, pe termen lung, evitarea îți aduce și mai multă suferință.
Și dacă obții un refuz, vestea bună e că vei supraviețui! 🙂
Te-ai gândit că poate exagerezi cu privire la disconfortul pe care l-ai simți dacă ea/el te-ar refuza? Poate că n-ar fi la fel de rău cum îți imaginezi, durerea nu ar fi de nesuportat și nici nu s-ar dărâma lumea. Adică, cel mai probabil, ar fi doar neplăcut și nu insuportabil.
Să presupunem că ai încercat o apropiere, dar celălalt te-a refuzat. E în regulă să nu te simți confortabil cu aceasta, până la urmă dorința ta nu a fost îndeplinită și e normal să simți o anumită doză de durere, dar în același timp, e foarte probabil să nu depășească durerea pe care ai fi simțit-o dacă nu ai fi încercat deloc.
Mai mult decât atât, ai posibilitatea să înveți ceva din experiența aceasta, care chiar dacă se încheie cu un refuz, poate fi sursă de informații pentru relațiile tale viitoare, te ajută să vezi ce a mers, poate ce n-a mers și să folosești ce ai învățat pentru a-ți mări șansele de succes pe viitor. Și chiar dacă ar fi să mai treci și prin alte situații în care vei fi refuzat/ă, încearcă în continuare, pentru că până la urmă, succesul va veni.
Ce să faci cînd ți se-ntâmplă iar?
Data viitoare, străduiește-te și înfruntă-ți temerile legate de un posibil refuz, astfel încât să înveți să-i faci față și să obții beneficii pe termen lung. Cel mai rău lucru care se poate întâmpla e să te refuze, dar tu te-alegi cu sufletul împăcat c-ai încercat, dar și cu experiențe care te pot ajuta în viitor.
Adu-ți aminte
“De fiecare dată când acționezi în concordanță cu gândurile tale negative, inconștient, întărești ideea că acestea sunt adevărate!” (Stephen Briers)
Lăsaţi un comentariu