La ce folosește consilierea/terapia de cuplu?
Prevenție, salvare, consolidare…
Dacă dorești să consolidezi relația pe care o ai cu partenerul, să o protejezi, dacă te confrunți în prezent cu dificultăți în relație, sau pur și simplu vrei să fii mai fericit, să crești nivelul de sentimente pozitive în relația ta de cuplu, consilierea/terapia de cuplu te poate ajuta în acest sens și să treci cu bine peste provocări. De asemenea, te poate ajuta și în cazul în care ești pe punctul de a te avînta 🙂 într-o căsătorie…
Se poate învăța fericirea în cadrul cuplului?
Nu există căsnicii perfecte și nici două familii identice. Statistic, majoritatea cuplurilor au neînțelegeri legate de aceleași subiecte: bani, copii, probleme de muncă, treburi casnice. Atunci, de ce unele căsnicii sunt fericite și altele nu? Ceea ce face diferența între cei care declară că au căsnicii fericite și ceilalți care se consideră nefericiți în relația lor, este modul în care reușesc să fie depășite dificultățile care apar și nu dificultățile în sine.
Se știe că inteligența emoțională a unui copil determină într-o mai mare măsură succesul lui în viață și nu coeficientul lui de inteligență, așa cum mult timp s-a crezut. Pentru a reuși, este important ca copilul să-și recunoască emoțiile, să le conștientizeze, să îi înțeleagă pe ceilalți și să relaționeze bine cu ei. La fel, inteligența emoțională a unui cuplu reflectă, atunci când are un nivel ridicat, că partenerii se înțeleg bine, se respectă reciproc și se prețuiesc unul pe celălalt. Așa cum copiii învață inteligența emoțională, cuplurile pot învăța cum să devine mai inteligente emoțional. ( Gottman, J).
De ce ai lupta pentru salvarea/resuscitarea unei căsnicii?
De cele mai multe ori, oamenii nu realizeză valoarea unui lucru, până când nu-l pierd. Exact așa se întâmplă și în cazul căsniciilor (relațiilor), soții își dau seama seama cât de multe au pierdut odată ce divorțul s-a încheiat, atunci când de regulă este prea târziu. Mai mult decât pierderi financiare, ei au renunțat la visele lor, la bucuria de a fi împreună, la tot ceea ce cândva i-a determinat să-și facă jurăminte pe viață, la iubirea lor…
Merită să lupți pentru a-ți îmbunătății relația chiar și atunci când luăm în calcul sănătatea ta. Atunci când îți merge bine căsnicia, ai șanse mari să fii chiar mai sănătos. Satisfacția în cuplu crește eficiența celulelor natural-killer, aliatele sistemului imunitar, cele care au rolul de a distruge celulele cu deficiențe sau pe cele care au fost modificate. Astfel, spre exemplu, în bolile oncologice, ele pot acționa asupra ritmului de creștere a celulelor tumorale, încetinind creșterea. (Kiecolt-Glaser, J., Glaser, R.)
De ce uneori e mai bine totuși să renunți?
Când nu se mai poate…
O căsnicie nefericită crește riscul de îmbolnăviri cu aproximativ 35% și scurtează în medie viața cu 4-8 ani. O explicație ar fi aceea că partenerii se simt stresați, iar sentimentele negative le depășesc pe cele pozitive. Stresul conduce la risc ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare, boli psihosomatice, tulburări psihologice.
Pentru copii, un divorț este de preferat unui război continuu între soți. S-a demonstrat că tensiunea din cuplu determină în cazul copiilor, în mod constant, niveluri ridicate ale hormonilor de stres, cu repercursiuni pe termen lung în ceea ce privește sănătatrea fizică și emoțională a acestora. Sigur că și un divorț vine la pachet cu neajunsuri, dar uneori e bine să se aleagă situația care aduce mai puțin rău.
Uneori, solicitarea ajutorului poate fi tardivă…sentimentele negative, neîncrederea au pus stăpânire pe relație, aceasta fiind de multe ori încheiată înainte ca soții să întreprindă ceva sau să ceară ajutor. ( Gottman, J.)
Dacă simți că relația/căsnicia ta este în pericol, nu ezita să faci ceva pentru a o salva astăzi, mâine s-ar putea să fie prea târziu.
Bibliografie:
- 1.American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). Washington, DC: Author.

Lăsaţi un comentariu