Tulburarea obsesiv-compulsivă pe înțelesul tuturor

Cum se manifestă?

 

Pentru a înțelege cum s-ar putea manifesta TOC în viața unei persoane, vă invit să vizionați  filmul “As Good as It Gets”, un film plin de umor, al cărui personaj principal este interpretat de către Jack Nicholson. Simptomele personajului principal par să se încadreaze în Tulburarea obsesiv-compulsivă , caracterizată prin prezența obsesiilor și/sau a compulsiilor.

Ce sunt obsesiile?

Obsesiile pot fi gînduri (de contaminare, interzise sau tabu, sexuale, agresive, etc), imagini (ex. scene de groază), sau impulsuri (de a înjunghia,etc),  care se repetă și persistă și pe care persoana le resimte ca intruzive, nedorite și care provoacă anxietate, sau un puternic disconfort. Persoana încearcă să scape de ele, să le ignore/ suprime, să se gândească la altceva, sau să facă altceva și astfel să le neutralizeze.

În filmul recomandat, Melvin Udall (Jack Nicholson) se confruntă cu  frica de contaminare . Când, la restaurantul la care urmează să cineze, i se oferă  sacou şi cravată din partea casei (ținuta fiind obligatorie), el spune: „Nu te las să-mi faci injecție cu bacilul ciumei”. Este atât de deranjat de ideea de a purta o haină, pe care cel mai probabil au îmbrăcat-o și alții, încât preferă să se deplaseze până la magazin și să-și cumpere o ținută nouă

Ce sunt compulsiile? Alte criterii….

Ritualurile (compulsiile) apar ca răspuns la obsesii (așa cum gândul de contaminare duce la ritualuri de spălare) și pot fi de forma comportamentelor repetitive (spălatul mîinilor, verificare, ordonarea lucrurilor într-un anumit fel), sau cognitive (acte mentale ca rugăciuni, numărare, etc) și sunt făcute cu scopul de a reduce disconfortul pe care individul îl simte ca urmare a obsesiilor. Ele nu prea au legătură cu realitatea, adică e clar că verificatul ușii de un număr x de ori nu o face să fie “mai închisă”  și nici nu-l ferește „mai tare” de hoți. 🙂

Compulsiile personajului din film sunt de forma comportamentelor repetitive. Udall se spală pe mâini cu apă fierbinte, foloseşte două săpunuri la o singură spălare, în restaurant foloseşte tacâmuri de unică folosință pe care le desigilează exact înainte să mănânce, evită să atingă sau să fie atins, iar pentru aceasta foloseşte mănuşi, toate aceste comportamente fiind clar excesive.

Alte compulsii: calcă într-un anume fel pe trotuar, închide uşa de mai multe ori numărând, preocupare excesivă pentru ordonare (tacâmuri, lucruri, Cd-uri), pe care le face tot cu scopul de reducere a anxietății.

Compulsiile sunt consumatoare de timp, le face în fiecare zi sau de fiecare dată când apare frica de contaminare. Ele cauzează disconfort semnificativ clinic,  îi aduce deficit în domeniul social şi îl determină să funcționeze deficitar în alte domenii (nu schimbă restaurantul, locul şi nici chelnerița, nu îmbracă haina purtată de alți oameni, ca urmare o lasă pe Carol singură în restaurant pană când el fuge la un magazin să cumpere).

Nu apar secvențe în film care să indice folosirea de către Udall a unor substanțe sau medicamente, deci simptomele obsesiv-compulsive nu pot fi atribuite efectelor psihologice consumării unor substanțe sau medicamente, Dimpotrivă, el refuză să-și administreze medicamentele prescrise de medicul psihiatru. În același timp, nu apare ca fiind suferind de o altă afecțiune medicală.

Nu există o explicație mai bună care ar orienta spre o altă tulburare mintală.

Cauzele tulburării obsesiv-compulsive

Boala presupune anumiți agenți cauzali/factori etiologici. Aceştia se pot  clasifica după natura lor în agenți exogeni şi endogeni (factori genetici), iar după funcție, în factori declanşatori, determinanți, favorizanți, predispozanți şi de menținere (David, 2012).

Factori genetici: El spune la un moment dat că tatăl lui nu a ieşit din casă timp de 11 ani. Aceasta ne arată probabilitatea ca şi tatăl său să fi suferit de boli mintale (cu toate că el nu specifică, putea să existe şi o altă cauză). De aici desprindem probabilitatea vulnerabilității lui pentru a dezvolta boli din sfera tulburărilor mintale.

Factori de mediu: El spune la un moment dat că în copilărie tatăl lui nu-l lăsa să greșească: „Mă lovea cu grila dacă făceam o greşeală la pian”. Prezența unui tată rigid, scrupulos, care i-a aplicat pedepse corporale l-a modelat înspre o personalitate compulsivă.

Teoria cognitiv-comportamentală explică apariția TOC astfel: gândurile intruzive normale sunt interpretate negativ şi asociate cu trăiri emoționale (anxietate), ceea ce conduce la creşterea frecvenței de apariție a acestora. Pentru a elimina disconfortul resimțit (anxietatea), persoana se angajează în comportamente întărite negativ şi care se repetă în mod compulsiv. Pentru că reduc anxietatea, sunt greu de controlat. (Szentagotai, 2016)

Bibliografie:

  1. American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). Washington, DC: Author.
  2. David,D., (2012). Tratat de psihoterapii,a II-a. Editura Polirom, Bucureşti.

Lăsaţi un comentariu

Adresa Dvs. de email nu va fi publicată.