Furia

Cât de tare ne deranjează ea?

Nu prea tare, ținând cont de cât de multă atenție i se acordă, o cauză posibilă fiind aceea că oamenii tolerează furia mai ușor în comparație cu alte emoții. În general, se apelează la ajutor de specialitate pentru reglarea altor tipuri de emoții (spre exemplu anxietatea), mai greu tolerabile la nivel intraindividual.

Cine crezi că sunt victimele furiei tale?

Amintește-ți când ai fost ultima dată furios…Dacă victima furiei tale a fost partenerul, copilul tău, colegul de la muncă sau un prieten, află că este un comportament des întâlnit. Cu toate că oamenii cred că ei își îndreaptă furia spre cei pe care-i antipatizează, nu e deloc așa. Victime ale furiei devin mai ales partenerii, copiii, colegii de servici sau prietenii.
Adu-ți aminte momentele în care ai urlat, ai țipat, ai împins, ai aruncat cu lucruri, sau ai lovit pe cineva. Efectul unui asemenea comportament, cel mai probabil, e că ai obținut o recompensă pe termen scurt (de exemplu, poate copilul s-a oprit pe moment să facă ce te-a deranjat), dar să știi că pe termen lung, prețul plătit poate fi destul de ridicat…

Furia și afecțiunile cardiovasculare

Furia afectează relațiile individului cu ceilalți, sau poate duce chiar la destrămarea lor, ea fiind de regulă și precursorul agresivității. Pe lângă acest aspect, ea poate afecta în timp sănătatea psihică și fizică a individului, reprezentând și un factor important în apariția afecțiunilor cardiovasculare.
Cum acționează furia la nivel biologic?
Să ne imaginăm că mergem pe o stradă și dintr-o dată ne sare în față un câine furios (sau că la coadă la supermarket tușește/strănută cineva lângă noi, fără mască de protecție, că tot e de actualitate :). Apare, în acest caz, un răspuns de tipul “luptă sau fugi” (Walter Cannon). Răspunsul de tip fugă se asociază mai mult cu anxietatea, cu dorința de a scăpa dintr-o situație amenințătoare, iar răspunsul de tip luptă se asociază mai mult cu furia și cu apărarea în fața unui potențial pericol. Furia ne mobilizează resursele pentru a putea face față unei posibile amenințări, declanșând răspunsul de urgență al organismului.
Ce se întâmplă în corpul tău atunci când te cuprinde furia?
Tensiunea arterială crește, inima începe să bată mai repede, respirația devine mai rapidă, glandele renale secretă adrenalină, întreg corpul se pregătește pentru a acționa împotriva inamicului. Apare impulsul de a lovi, pentru că în astfel de momente, corpul e pregătit să facă acest lucru.

Activând, în mod repetat acest întreg proces fiziologic asociat furiei, sistemul cardiovascular poate fi, în timp, afectat. Cînd suntem furioși, tensiunea arterială crește brusc, ceea ce poate să distrugă în timp învelișul arterelor, pe care la un moment dat, încep să se lipească acizi grași, glucoză și alte substanțe din sânge. Astfel, în timp, se poate observa îngustarea arterelor, sau chiar blocarea lor, afecțiune care poartă numele de arteroscleroză. La fel, plăcile care se formează prin lipirea substanțelor din sânge pe arterele care duc la inimă, pot fi mesagerii unor afecțiuni ,cum sunt boala cardiacă coronariană, ischemie sau alte boli cardiace.

Ce poți să faci dacă nu reușești să o gestionezi singur?

Accesând servicii de psihoterapie, poți învăța, alături de alte lucruri, să te accepți necondiționat, să separi comportamentul tău de persoana ta ca întreg, să gestionezi eficient feedbackul negativ.
Poți să devii stăpânul minții tale și a comportamentului tău!

Bibliografie:

  • Ellis, A. (2017). Cum să-ți controlezi furia înainte de a te controla ea pe tine,  Ed. ASCR, București.

Lăsaţi un comentariu

Adresa Dvs. de email nu va fi publicată.